13 Aralık 2016 Salı

Altın 2017 Yılında Nasıl Bir Grafik Çizecek?

Altın 2017 Yılında Nasıl Bir Grafik Çizecek?
















2016 yılının en çok kazandıran yatırım aracı olan altın, yıl içerisinde yaşanan ekonomik gelişmelerden nasıl etkilendi? Altının seyrini etkileyen etmenler nelerdi ve 2017 yılında altın nasıl bir grafik çizebilir? Altın piyasasına ilişkin merak edilen soruların cevabı burada;

2016 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak büyük bir sürprizi gerçekleştirmeyi başaran altın ile ilgili oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Küresel belirsizlikler, endişeler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl içerisinde gerçekleştirdiği toplantılarda faiz artırımını pas geçmesi ve İngiltere’nin Haziran ayında Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış için Brexit kararı alması gibi gelişmelerden destek bulan altın, yatırımcılarını bir hayli mutlu etmişti.

 Altının 2016 Yılında Düşüşe Geçmesindeki Nedenler Nelerdi? 


2016 yılının sonuna yaklaştığımız süreç içerisinde yaşanan bir takım gelişmeler, altının aşağı yönlü bir grafik çizdiğini açıkça gösteriyor. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın başkan seçilmesi, altının düşüşe geçmesine neden olmuştu.

FED Beklentileri ve Trump’ın Zaferi ile Altın Sert Düştü!


Özellikle Trump’ın başkan seçilmesi piyasalar açısından büyük bir sürpriz olarak yorumlanmıştı. Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros bile bu sürprizlerden dolayı altın yatırımında önemli ölçüde kayıp yaşamıştı. Soros’un altın yatırımında yaşadığı kayıplara bu yazımdan ulaşabilirsiniz. Aralık ayı ise altının seyri açısından büyük önem taşıyor. Zira FED’in faiz artırımını gerçekleştireceğine yönelik kanının giderek tırmandığı konjonktür içerisinde altının düşüşe geçmesi muhtemel olarak yorumlanıyor. Altının 2016 Aralık’ta nasıl bir grafik çizeceğini incelediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

2017 Yılında FED Faiz Artıracak mı? 


Altın piyasasına ilişkin belirsizlikler devam ederken, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde altın piyasasına ilişkin yaptığı yorumlarla, en iyi altın tahmincisi ünvanına sahip olan Chinese Banking Corp.’un (OCBC) ekonomisti Barnabas Gan, altının 2017 yılında çizeceği grafiğe ilişkin öngörülerini kamuoyuna açıkladı. Gan’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar ise şöyle;

“2017 yılında altın sert düşecek” 

Gan yaptığı açıklamada; 2017 yılının altın piyasası açısından kayıplarla dolu olacağını söyledi. Önümüzdeki yıl içerisinde FED’in en az iki kez faiz artırımına gideceğini belirten Gan, bu durumun altını dibe çekeceğini vurguladı. Özellikle yılın ilk çeyreğinde altının ons başına 1.175 dolar seviyesine gerileyeceğini belirten Gan, yaz aylarında ise 1.150 dolar seviyelerinin görülmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde altının ons fiyatının 1.125 dolar seviyesine gerileyeceğinin altını çizen Gan, yılın dördüncü çeyreğinde ise 1.100 dolar seviyelerinin sürpriz olmayacağını ifade etti.
Devamını Oku »

12 Aralık 2016 Pazartesi

Kapalıçarşı Türk Lirası Kullanmaya Başladı mı?

Kapalıçarşı Türk Lirası Kullanmaya Başladı mı?
















Yurt içinde altın piyasasının kalbinin attığı yer olarak kabul gören İstanbul Kapalıçarşı, doları terk ederek Türk lirasına mı geçti? Ayrıntıları sizler için derledim;

Yurt içinde altın denilince akla kuşkusuz ilk önce İstanbul Kapalıçarşı gelmektedir. Altın piyasasının kalbi olarak lanse edilen Kapalıçarşı’dan gelecek son dakika fiyatları, her daim yatırımcıların odak noktası olmuştur. Dolayısıyla bu denli büyük bir öneme sahip olan Kapalıçarşı’da, alınan kararlar ve atılan adımlar da Türkiye ekonomisini büyük ölçüde etkilemektedir. 2016 yılının son çeyreğinde Türk lirasının, dolar karşısında yaşadığı değer kayıplarının Türkiye ekonomisini ne denli sıkıntıya soktuğu hepimizin malumu.

Kur cephesinde, kırılması oldukça güç bir rekor olarak kabul edilen 3.50 seviyesinin aşılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan oldukça kritik açıklamalar gelmişti. Hatırlanacağı üzere Erdoğan o dönem yaptığı açıklamada; vatandaşların ellerinde bulundurdukları dövizleri, Türk lirasına veya altına çevirmeleri gerektiğini dile getirmişti. Ayrıca Erdoğan, altın piyasasına ilişkin de önemli övgülerde bulunmuştu. Erdoğan’ın altına yönelik destek açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Erdoğan’ın başlattığı dolarını bozdur kampanyası ile Türkiye ekonomisi derin bir nefes almayı başardı. Zira 3.50 seviyelerinin üzerinde seyreden kur, vatandaşların döviz bürolarına hücum etmelerinin ardından, 3.40 seviyelerinin altına kadar gerilemişti. Dolarını bozdur kampanyasının hangi oranda işe yaradığını incelemek için bu yazıyı okumanızı öneririm: http://ekonomivefinanshaberleri.blogspot.com.tr/2016/12/dolarini-bozdur-kampanyasi-ise-yaradi-mi.html

Türk lirasına yönelik desteğin arttığı süreç içerisinde Kapalıçarşı’dan da bugün oldukça önemli açıklamalar geldi. Kapalıçarşı Esnaflar Derneği’nden yapılan açıklamada; Kapalıçarşı’da yapılacak alışverişler ve kira kontratlarının Türk lirası ile gerçekleştirilmesine karar verildiği ifade edildi.
Devamını Oku »

6 Aralık 2016 Salı

2017 Yılının Dördüncü Çeyreğinde Altın Ons Fiyatı Nasıl Seyredecek?

2017 Yılının Dördüncü Çeyreğinde Altın Ons Fiyatı Nasıl Seyredecek?
















Dünyaca ünlü emlak bankası Commerzbank AG analistleri bugün kamuoyuna, 2017’nin son çeyreğinde altın ons fiyatıyla ilgili öngörülerde bulundular. Merakla beklenen öngörüleri sizler için derledim;

2016 yılında oldukça başarılı bir performans gösteren altının, 2017 yılında çizeceği grafik şimdiden merak konusu olmaya başladı. Bilindiği üzere 2016 yılında, küresel piyasalarda görülen oynaklıklar ve bilinmezlikler altını yukarı yönlü destekleyerek, önemli kazanımların görülmesini sağlamıştı. Yatırımcılar endeks ve parite grafiklerindeki dalgalı seyir karşısında sıklıkla güvenli liman alımları gerçekleştirmişlerdi. Böylelikle sarı metal, bu yıl içerisinde global arenada tüm dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı.

Altının bu denli başarılı bir performans göstermesinin ardından, önümüzdeki yıl hangi yönde grafik çizeceği tartışma konusu olmaya başladı. Bir kesim, küresel bilinmezliklerin altını destekleyeceğini ve önümüzdeki yıl kazanımların devam edeceğini ifade ederken, diğer kesim ise özelikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın desteği ile uygulayacağı faiz artırım politikası ile altının düşük yönlü bir seyir izleyeceğini dile getirmekteler. Altının 2016 Aralık'ta çizeceği grafiği merak ediyorsanız bu yazımı okumanızı öneririm.

Yatırımcılar ise önümüzdeki yıl içerisinde hangi yatırım aracını tercih edeceklerine yönelik endişe içerisindeler. Mevcut konjonktür içerisinde Avrupa’nın en büyük emlak bankası konumunda olan Commerzbank AG’nin analistleri, altın ons fiyatının 2017’nin son çeyreğinde çizeceği grafikle ilgili olarak önemli öngörülerde bulundular. Analistlerin açıklamalarından öne çıkan noktalar ise şöyle;

“2017’nin dördüncü çeyreğinde altın yükselişe devam edecek” 

Commerzbank AG analistleri yaptıkları açıklamalarda; 2016 yılında başarılı bir performans gösteren altının, önümüzdeki yıl da yükselişe devam edeceğini söylediler. Küresel piyasalardaki belirsizlerin önümüzdeki yıl içerisinde sürmeye devam edeceğini vurgulayan analistler, bu durumun altını destekleyeceğini dile getirdiler. Analistler, altının 2017 yılının son çeyreğinde ons başına 1.300 dolar seviyesine yükselebileceğini ifade ettiler.
Devamını Oku »

Altın 10 Ayın En Düşüğünden Nasıl Yükseldi?

Altın 10 Ayın En Düşüğünden Nasıl Yükseldi?
















Haftanın ikinci işlem gününde altın, 10 ayın en düşük seviyesinden yükselmeyi başardı. Peki, altının bu yükselişindeki etmenler nelerdi? Cevabı burada;

2016 yılına oldukça hızlı bir başlangıç gerçekleştiren altın, yılın son çeyreğine girilmesiyule birlikte oldukça farklı bir grafik çizmeye başlamıştı. 2016’nın son çeyreğinde altının düşüşe geçmesindeki temel neden ise hepimizin malumu olduğu üzere ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl bitmeden faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin her geçen gün giderek artmasıydı.

Geçen işlem haftasında ise FED’in faiz artırımını destekleyecek yönde oldukça önemli gelişmeler yaşanmıştı. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin olumlu sinyaller vermesinin yanı sıra Donald Trump’ın da büyümeyi destekleyici söylemleri ile FED’in eli bir hayli güçlenmişti. Yaşanan bu gelişmelerin dolar endeksini küresel çapta desteklemesi üzerine altın, oldukça sert düşüşler yaşamış ve 10 ayın en dibine kadar gerilemişti. Detayları incelemek isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz.

Lakin altın bugünkü işlemlerde yönünü yukarı doğru çevirdi ve 10 ayın en düşüğünden yükselmeyi başardı. Altının bugünkü işlemlerde yükselişe geçmesindeki nedenlerden öne çıkanı; kuşkusuz dolar endeksinde görülen değer kayıplarıydı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini işaret eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yaşadığı düşüşler sonrası 3 haftanın dibine kadar geriledi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından spot altın, haftanın ikinci işlem gününde yüzde 0.7 oranında değer kazanmayı başardı. Spot altın yaşadığı değer kazanımı sonrası günün erken saatlerinde ons başına 1.178,77 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ancak bu yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 09.34’te ons başına 1.173,61 dolar seviyesinde dengelendi. Spot gümüş bugünkü işlemlerde yüzde 0.6 oranında yükselirken, platin yüzde 0.5 oranında tırmandı. Paladyum ise haftanın ikinci işlem gününde yüzde 0.4 oranında değer kazanmayı başardı.
Devamını Oku »

Gram Altın 2016 Yılında Ne Kadar Kazandırdı?

Gram Altın 2016 Yılında Ne Kadar Kazandırdı?
















2016 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışında yaşanan birçok olaydan destek bulan gram altın, yatırımcısına ne kadar kazandırdı? Bu yazımda sizler için gram altının 2016 yılı içerisinde yatırımcısına ne kadar kazandırdığını inceledim;

Altın, 2016 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yıl içerisinde yaşanan birçok spekülatif olay, altını yukarı yönlü desteklerken özellikle yerli yatırımcının en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan gram altın, yine cüzdanları doldurmayı başardı. Hatırlanacağı üzere gram altın, 2015 yılını 99.54 lira seviyesinden tamamlamıştı.

Lakin 2016 yılında global çapta ortaya çıkan spekülatif olayların desteği ile Ekim ayına bakıldığı vakit gram altının 127.06 lira seviyesine kadar yükseldiği görülüyor. Kuşkusuz gram altının bu yükselişini destekleyen birçok etmen bulunuyor. Dilerseniz gram altınının 2016 yılı içerisinde yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli yurt içi etmeni inceleyelim.

Savaş Tehditi Güvenli Liman Alımlarını Yükseltti 


Sarı metalin yurt içerisinde yukarı yönlü seyrini destekleyen gelişmeler arasında öne çıkan en önemli hadise kuşkusuz Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgeden dolayı savaş tehditlerinin her geçen gün giderek yükseliyor olması. Özellikle Suriye cephesinde yaşanan bilinmezliklerin gölgesinde Türkiye’nin sınır dışı operasyon gerçekleştirmesi gram altının yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkmıştı.

Türkiye’nin sonu görülmeyen bir savaşa girdiği spekülasyonları doğrultusunda yatırımcılar, güvenli liman alımları gerçekleştirmeye başladılar. Döviz cephesinde dalgalı bir seyirin takip edildiği konjonktör içerisinde gram altın, yatırımcılarından bulduğu destek ile yukarı yönlü önemli grafikler çizmeyi başardı.

Yurt içinde savaş tehditinin ardından gram altının yukarı yönlü seyrini destekleyen yurt dışı etmenler arasında önümüze çıkan en önemlileri ise hepimizin yakından takip ettiği üzere ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını pas geçmesi ve İngiltere’nin Brexit oylamasına gitmesiydi.

Gram Altın 2016’da Rekor Üstüne Rekor Kırdı! 


Yaşanan tüm bu gelişmeler 2016 yılı içerisinde gram altını yukarı yönlü destekleyen faktörler olarak karşımıza çıktı. Yatırımcılarından bulduğu destek ile yıl içerisinde rekor üstüne rekor kıran gram altın, yatırımcısına yüzde 28 oranında kazanç sağladı. Yılın son günlerinde ise altının yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli gelişme olarak karşımıza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımcıları altın almaya yönelik teşvik etmesiydi. Erdoğan’ın söylemlerinin altın piyasası üzerindeki etkilerini incelemek isterseniz bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca gram altın, bugünkü işlemlerde ise yukarı yönlü seyrini sürdürdü ve 133 lira seviyesine yükseldi.
Devamını Oku »

5 Aralık 2016 Pazartesi

Altın İtalya’daki Anayasa Referandumundan Hangi Yönde Etkilendi?

Altın İtalya’daki Anayasa Referandumundan Hangi Yönde Etkilendi?
















Haftanın en önemli gündem maddesi olarak kabul edilen ve merakla beklenen İtalya’daki anayasa referandumunun ardından altın, hangi yönde etkilendi? Altın piyasasının bugünkü seyri burada;

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde küresel piyasaların en çok merak ettiği konuların başında kuşkusuz İtalya’da gerçekleştirilen anayasa referandumu bulunuyordu. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ve Akdeniz’in incisi olarak kabul edilen İtalya’daki referandum, senatonun yetkilerini belirli bir oranda sınırlamayı öngörmekteydi.

Merakla beklenen ve dün başlayan anayasa referandumumu bugün sonuçlandı. Piyasaların odak noktası olan referandumdan tıpkı, Brexit’te olduğu gibi oldukça sürpriz bir sonuç çıktı. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında İngiltere’de, AB’den çıkış için Brexit oylamasına gitmiş ve sonuç evet çıkmıştı. İtalya referandumunda da yine aynı yönde büyük bir sürprizle karşılaşıldı ve seçmenlerin yüzde 60’ı hayır dedi. İtalya referandumunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: http://ekonomivefinanshaberleri.blogspot.com.tr/2016/12/italya-anayasa-referandumu-nasil-sonuclandi-basbakan-renzi-istifa-etti-mi.html

İtalya referandumunda büyük bir sürprizle karşılaşılmasının ardından altın piyasasında da büyük hareketlilik görülmeye başladı. Referandum öncesi sıklıkla evet oyu yönünde propaganda gerçekleştiren mevcut İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin istifa haberinin ardından dolar endeksi, küresel çapta yukarı yönlü grafik çizmeye başladı. Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan altın ise haftaya ekside başlangıç gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Haftanın ilk işlem gününde spot altın yüzde 0.5 oranında değer kaybetti ve ons başına 1.171,70 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak bu gerilemenin ardından spot altın, Singapur saati ile 10.08’de ons başına 1.171,99 dolar seviyesinde bir miktar dengelendi. Kapalıçarşı’da işlem gören altın ise haftaya kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Ayrıntıları burada bulabilirsiniz.

İtalya Referandumu Değerli Metal Piyasasını Nasıl Etkiledi? 


Referandumdan çıkan sürpriz karar sonrası spot gümüş yüzde 0.4 oranında değer kaybetti. Platin yüzde 0.3, paladyum ise yüzde 1 oranında düştü.
Devamını Oku »

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Desteğiyle Kapalıçarşı’da Altın Yükselişte!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Desteğiyle Kapalıçarşı’da Altın Yükselişte!
















Geçen hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın altın piyasasına yönelik destek söylemlerinin ardından, İstanbul Kapalıçarşı’da işlem gören altın yükselişe geçmeyi başardı. Ayrıntıları sizler için derledim;

Yurt içinde altın piyasasında oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Yurt içi ve yurt dışı risklere bağlı olarak dalgalanmaya başlayan altın fiyatları, yeni işlem haftasına kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Altının bugünkü işlemlerde yükselişe geçmesini sağlayan en önemli gelişme ise geçen hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi açılışında yaptığı açıklamalardı.

Hatırlanacağı üzere Erdoğan yaptığı açıklamada; yatırımcıların yastık alında bekletmekte oldukları dövizleri bozdurmaya gitmeleri gerektiğini ve bu dövizleri milli paraya altına çevirmeleri gerektiğini dile getirmişti. Ayrıca Erdoğan, Türkiye için altının değişmez bir para ölçüsü olduğunu ifade etmişti. Erdoğan’ın açıklamalarının detaylarına ulaşmak isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz.

Erdoğan’ın geçen haftaki söylemleri, yeni işlem haftasında etkisini göstermeyi başardı. Türkiye’de birçok yatırımcı Erdoğan’ın altın piyasasına yönelik açıklamalarının ardından, yastık altında bulundurdukları dövizleri altına çevirmeye başladılar. Böylelikle İstanbul Kapalıçarşı’da işlem gören altın, haftanın ilk işlem gününde yükselişe geçmeyi başardı.

Gram Altın 135 Liraının Üzerine Yükseldi 


Erdoğan’ın söylemlerinin ardından yatırımcıların güvenli liman alımlarından destek bulan gram altın, bugünkü işlemlerde 135 liranın üzerine yükseldi. Ancak bu sert yükselişin hemen ardından gram altın, bir miktar gevşedi ve 133 lira seviyesinde dengelendi. Cumhuriyet altını bugunkü işlemlerde 886 lira seviyesine yükselirken, çeyrek altının satış fiyatı ise 217 lira düzeyine kadar tırmandı.

AA Finans Analisti İslam Memiş, altın piyasasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bugün kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Memiş yaptığı açıklamada; Kapalıçarşı’da işlem gören altının yükselişindeki en önemli faktörün Erdoğan’ın açıklamaları olduğunu lakin İtalya’da gerçekleşen referandumunda altının yükselişinde önemli bir yer oynadığını söyledi.
Devamını Oku »

3 Aralık 2016 Cumartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altın Piyasasına Övgü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Altın Piyasasına Övgü!
















Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Yeni Cevahir Alışveriş Merkezi’nin açılışında Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin oldukça önemli açıklamalarda bulunurken, altın piyasasına yönelik övgü dolu sözlerde bulundu. Erdoğan’ın altına yönelik açıklamalarını sizler için derledim;

Türkiye ekonomisi, hepimizin malumu olduğu üzere oldukça kritik bir eşikten geçmenin uğraşını veriyor. Özellikle 15 Temmuz gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) içerisinde yuvalanmış olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin darbe girişiminde bulunması, Türkiye ekonomisinin görünümünü sekteye uğratmıştı. Darbe girişiminin ardından, yabancı sermayenin azımsanmayacak derecedeki bir bölümü Türkiye’den çıkma kararı almıştı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından dolar, Türk lirası karşısında rekor üzerine rekor kırmaya başlamıştı. Özellikle 2016 yılının son çeyreğinde Dolar/TL, yurt içi ve yurt dışı etmenlere bağlı olarak kırılması oldukça güç olarak lanse edilen rekorları egale etmeyi başarmıştı. Böylelikle hem vatandaş hem de yatırımcıların aklına krize mi sürükleniyoruz endişesi gelmeye başlamıştı. Dolardaki artışların ekonomik krize yönelik bir işaret olup olmadığını öğrenmek isterseniz bu yazıya göz atabilirsiniz: http://ekonomivefinanshaberleri.blogspot.com.tr/2016/11/dolardaki-artis-ekonomik-krize-isaret-mi.html

Kurda görülen dalgalı seyir altın piyasasının da hareketlenmesine neden oluyor. Savaş endişeleri ve kurda görülen endişe verici seyir sonrası birçok yatırımcı, güvenli liman olarak sarı metale yöneliyorlar. Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin görünüme ilişkin kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamalarının bir bölümünde altın piyasasından övgü dolu sözlerle bahsetti. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan bölümler ise şöyleydi;

“Altın Türkiye için değişmez bir para ölçüsüdür” 

Erdoğan yaptığı açıklamada; vatandaşların ve yatırımcıların yastık altında beklettikleri dövizlerini milli paraya altına çevirmeleri gerektiğini söyledi. Altının Türkiye için değişmez bir para ölçüsü niteliğinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, dövizin baskı aracı olduğunu dile getirdi.
Devamını Oku »

2 Aralık 2016 Cuma

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Öncesi Altın Yükselişte!

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Öncesi  Altın Yükselişte!
















Küresel piyasaların merakla beklediği ABD’de açıklanacak olan 2016 Kasım ayına ilişkin Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi öncesi altın yükselişe geçti. Altın piyasasının bugünkü seyrini sizler için araştırdım;

Altın piyasasında haftanın son işlem gününde kazanımlar göze çarpıyor. Hatırlanacağı üzere dünkü işlemlerde altın, yaşadığı değer kayıplarının ardından tam10 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemiş ve yatırımcılarını bir hayli tedirgin etmişti. Altının bu denli düşmesindeki nedenlerin başında ise dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımları yer almaktaydı. Altının yaşadığı değer kayıplarının detaylarına bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda oynaklıklar gözükürken altın, yönünü yukarı doğru çevirdi ve yükselişe geçmeyi başardı. Altının bugünkü işlemlerde yükselişle geçmesini sağlayan en önemli gelişme ise ABD’de açıklanacak olan Kasım ayına ilişkin Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisinin ekonomistlerin beklentilerinin altında açıklanacağına yönelik spekülasyonlardı. Bu spekülasyonların baskısı altında kalan dolar endeksinde görülen bir miktar zayıflamanın desteğiyle spot altın, haftanın son işlem gününde yüzde 0.5 oranında değer kazandı ve ons başına 1.178,04 dolar seviyesine yükseldi. Lakin bu sert yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 09.24’te ons başına 1.177,15 dolar seviyesinde dengelendi. Metal ise bu haftanın tamamında yüzde 0.5 oranında değer kaybetti ve böylelikle Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmiş oldu.

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Altını Nasıl Etkiler? 


Bugün açıklanacak olan 2016 Kasım ayına ilişkin TDİ verisi, altının seyri üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Bu durumun nedeni ise TDİ verisinin beklentileri karşılaması halinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu ay gerçekleştireceği yılın son FOMC toplantısında faiz artırımına gitme ihtimalinin artacak olması. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde altının sert düşmesi bekleniyor.
Devamını Oku »

1 Aralık 2016 Perşembe

Altın 2016 Aralık’ta Yükselecek mi?

Altın 2016 Aralık’ta Yükselecek mi?
















Yılın son ayına girilirken güven liman olma özelliği taşıyan altın, yükselebilir mi? Altının 2016 Aralık’ta çizeceği grafikle ilgili olarak öne çıkan noktaları sizler için derledim;

Kuşkusuz 2016 yılının piyasalar açısından en çok konuşulan yatırım araçlarının başında altın gelmektedir. Çünkü yıl boyunca global piyasalarda, yaşanan çalkantılı süreç ve birçok bilinmezlikler yatırımcıları güvenli liman alımlarına yöneltmişti. Pariteler ve endekslerde görülen dalgalı grafik karşısında sarı metal, oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarmıştı.

Özellikle Haziran ayında dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan İngiltere’nin, Avrupa Birliği’den (AB) çıkış için Brexit oylamasına gitmesi altını yukarı yönlü desteklemişti. Yapılan oylama sonucunda İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı almasının ardından, Temmuz ayında spot altın 2016 yılındaki zirvesi olan ons başına 1.370 seviyesine kadar tırmanmıştı.

Lakin yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından ABD seçimlerinde kimsenin beklemediği bir şekilde Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’ın seçimleri kazanarak, Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton’u devirmesiyle işler tam anlamıyla tersine döndü. Yılın başından bu yana faizleri yüzde 0.25 ile 0.50 aralığında sabit tutan ABD Merkez Bankası (FED) üzerinde etkin bir rol oynaması beklenen Trump’ın faiz artırımından yana olması, altın için tehlike çanlarının duyulmasına neden oldu.

Ayrıca ABD ekonomisindeki büyüme çıtasının giderek yükseltilmesi ve artık para akışının ülke içerisinde kalması gerektiğinden yana olduğunu sıklıkla dile getiren Trump’ın bu politikaları, yıl sonuna doğru sarı metalin çizdiği grafik ile ilgili endişelerin artmasına neden oluyor. Altın yatırımcıları ise yılın son ayında hangi yönde adım atacaklarını bilemez hale geldiler. Zira piyasalardaki bilinmezliklerin tavan yaptığı konjonktür içerisinde haksız da sayılmazlar.

Dilerseniz şimdi Aralık ayında altının seyrinde belirleyici rol oynayacak olan gelişmeleri inceleyelim;

2016 Aralık’ta FED Faiz Artırabilir! 


Yıl boyunca altının seyrinde belirleyici bir rol oynayan FED beklentileri, yılın son günlerinde giderek artmış durumda. Özellikle yetkililerden gelen açıklamalar ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerin, hedeflenen yüzde 2’lik enflasyon düzeyine yaklaşıldığını işaret etmesi üzereine FED’in faiz artıracağı yönündeki beklentiler giderek kuvvetlenmiş oldu. Böylelikle bu ay içerisinde gerçekleştirilecek FOMC toplantısındaki olası faiz artırımı, altının giderek gerilemesine neden olabilir.

Dolar Yeni Rekorlar Kırabilir! 


2016 Aralık’ta sarı metalin seyrini etkileyecek diğer bir gelişme ise dolar endeksinin küresel çaptaki hareketleri olacak. ABD seçimlerinin ardından Trump desteği ile hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimlerin karşı rekor üzerine rekor kıran dolar endeksi, altının dibe çekilmesine neden olmuştu. Bugünkü işlemlerde de doların yukarı yönlü hareketinin baskısı altında kalan altın, son 10 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Detaylara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Son olarak altının bu ay içerisinde aşağı yönlü bir grafik çizmesinin kuvvetle muhtemel olduğu kanısındayım. Lakin burada dikkat edilmesi gereken noktanın FED olduğunu düşünüyorum. Zira FED’in faiz artırımını önümüzdeki yıla bırakması sarı metali destekleyebilir…
Devamını Oku »

Altın 10 Ayın En Düşük Seviyesine Neden Geriledi?

Altın 10 Ayın En Düşük Seviyesine Neden Geriledi?
















Bu yazımda sizler için altının 10 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemesinin nedenlerini ele aldım. Altın piyasasında yaşanan gelişmeler ve güncel altın fiyatları burada;

2016 Kasım ayında oldukça dalgalı bir grafik çizen altında düşüş eğilimi kaldığı yerden devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Kasım ayında altın; ABD başkanlık seçimleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceğine yönelik spekülasyonlar ve dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımlarının baskısı altında kalmıştı. Yaşadığı değer kayıplarının ardından Kasım ayında altın, son 9 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. 2016 Kasım’da altının çizdiği grafiği detaylı olarak incelemek isterseniz, bu yazıma göz atmanızı öneririm.

2016 Aralık ayının ilk gününde de altın değer kaybetmeye devam ediyor. Altının bugünkü işlemlerde yaşadığı değer kayıplarının temelini hepimizin bildiği üzere yine FED beklentileri ve Donald Trump’ın söylemleri oluşturmakta. Adeta yılan hikayesine dönen FED’in faiz artıracağı beklentisi, nihayet Aralık’ta gerçekleşecek gibi… Öte yandan Trump’ın ABD ekonomisine ilişkin söylemleri, piyasaların temel odak noktası olmuş durumda. En son olarak Trump, harcamalarını muhakkak artıracağını ve ekonomik büyümede zirveyi hedeflediklerini dile getirdi.

Trump’ın söylemlerinin yanı sıra dolardaki güçlü duruşun da sürmesi, altının negatif yönde seyretmesindeki ana etmenleri oluşturuyor. Spot altın haftanın dördüncü işlem gününde yüzde 0.9 oranında değer kaybetti ve ons başına 1.162,31 dolar seviyesine kadar geriledi. Böylelikle altın, 5 Şubat tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyesine kadar gerilemiş oldu. Lakin spot altın gördüğü bu dip seviyenin ardından bir miktar toparlandı ve Singapur saati ile 10.16’da 1.166,78 dolar seviyesinde dengelendi.

Kapalıçarşı 2016 Aralık Ayına Düşüşle Başladı! 


İstanbul Kapalıçarşı’da işlem gören altın fiyatları, 2016 Aralık ayına değer kayıplarıyla başlangıç gerçekleştirdiler. Gram altın haftanın dördüncü işlem gününde 130.20 lira seviyesine kadar gerilerken, Çeyrek altının 214 lira seviyesinde seyrediyor. Cumhuriyet altını ise bugünkü işlemlerde 871 lira seviyesine geriledi.
Devamını Oku »