13 Aralık 2016 Salı

Altın 2017 Yılında Nasıl Bir Grafik Çizecek?

Altın 2017 Yılında Nasıl Bir Grafik Çizecek?
















2016 yılının en çok kazandıran yatırım aracı olan altın, yıl içerisinde yaşanan ekonomik gelişmelerden nasıl etkilendi? Altının seyrini etkileyen etmenler nelerdi ve 2017 yılında altın nasıl bir grafik çizebilir? Altın piyasasına ilişkin merak edilen soruların cevabı burada;

2016 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak büyük bir sürprizi gerçekleştirmeyi başaran altın ile ilgili oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Küresel belirsizlikler, endişeler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl içerisinde gerçekleştirdiği toplantılarda faiz artırımını pas geçmesi ve İngiltere’nin Haziran ayında Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış için Brexit kararı alması gibi gelişmelerden destek bulan altın, yatırımcılarını bir hayli mutlu etmişti.

 Altının 2016 Yılında Düşüşe Geçmesindeki Nedenler Nelerdi? 


2016 yılının sonuna yaklaştığımız süreç içerisinde yaşanan bir takım gelişmeler, altının aşağı yönlü bir grafik çizdiğini açıkça gösteriyor. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın başkan seçilmesi, altının düşüşe geçmesine neden olmuştu.

FED Beklentileri ve Trump’ın Zaferi ile Altın Sert Düştü!


Özellikle Trump’ın başkan seçilmesi piyasalar açısından büyük bir sürpriz olarak yorumlanmıştı. Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros bile bu sürprizlerden dolayı altın yatırımında önemli ölçüde kayıp yaşamıştı. Soros’un altın yatırımında yaşadığı kayıplara bu yazımdan ulaşabilirsiniz. Aralık ayı ise altının seyri açısından büyük önem taşıyor. Zira FED’in faiz artırımını gerçekleştireceğine yönelik kanının giderek tırmandığı konjonktür içerisinde altının düşüşe geçmesi muhtemel olarak yorumlanıyor. Altının 2016 Aralık’ta nasıl bir grafik çizeceğini incelediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

2017 Yılında FED Faiz Artıracak mı? 


Altın piyasasına ilişkin belirsizlikler devam ederken, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde altın piyasasına ilişkin yaptığı yorumlarla, en iyi altın tahmincisi ünvanına sahip olan Chinese Banking Corp.’un (OCBC) ekonomisti Barnabas Gan, altının 2017 yılında çizeceği grafiğe ilişkin öngörülerini kamuoyuna açıkladı. Gan’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar ise şöyle;

“2017 yılında altın sert düşecek” 

Gan yaptığı açıklamada; 2017 yılının altın piyasası açısından kayıplarla dolu olacağını söyledi. Önümüzdeki yıl içerisinde FED’in en az iki kez faiz artırımına gideceğini belirten Gan, bu durumun altını dibe çekeceğini vurguladı. Özellikle yılın ilk çeyreğinde altının ons başına 1.175 dolar seviyesine gerileyeceğini belirten Gan, yaz aylarında ise 1.150 dolar seviyelerinin görülmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde altının ons fiyatının 1.125 dolar seviyesine gerileyeceğinin altını çizen Gan, yılın dördüncü çeyreğinde ise 1.100 dolar seviyelerinin sürpriz olmayacağını ifade etti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder