1 Aralık 2016 Perşembe

Altın 2016 Aralık’ta Yükselecek mi?

Altın 2016 Aralık’ta Yükselecek mi?
















Yılın son ayına girilirken güven liman olma özelliği taşıyan altın, yükselebilir mi? Altının 2016 Aralık’ta çizeceği grafikle ilgili olarak öne çıkan noktaları sizler için derledim;

Kuşkusuz 2016 yılının piyasalar açısından en çok konuşulan yatırım araçlarının başında altın gelmektedir. Çünkü yıl boyunca global piyasalarda, yaşanan çalkantılı süreç ve birçok bilinmezlikler yatırımcıları güvenli liman alımlarına yöneltmişti. Pariteler ve endekslerde görülen dalgalı grafik karşısında sarı metal, oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarmıştı.

Özellikle Haziran ayında dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan İngiltere’nin, Avrupa Birliği’den (AB) çıkış için Brexit oylamasına gitmesi altını yukarı yönlü desteklemişti. Yapılan oylama sonucunda İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı almasının ardından, Temmuz ayında spot altın 2016 yılındaki zirvesi olan ons başına 1.370 seviyesine kadar tırmanmıştı.

Lakin yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından ABD seçimlerinde kimsenin beklemediği bir şekilde Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’ın seçimleri kazanarak, Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton’u devirmesiyle işler tam anlamıyla tersine döndü. Yılın başından bu yana faizleri yüzde 0.25 ile 0.50 aralığında sabit tutan ABD Merkez Bankası (FED) üzerinde etkin bir rol oynaması beklenen Trump’ın faiz artırımından yana olması, altın için tehlike çanlarının duyulmasına neden oldu.

Ayrıca ABD ekonomisindeki büyüme çıtasının giderek yükseltilmesi ve artık para akışının ülke içerisinde kalması gerektiğinden yana olduğunu sıklıkla dile getiren Trump’ın bu politikaları, yıl sonuna doğru sarı metalin çizdiği grafik ile ilgili endişelerin artmasına neden oluyor. Altın yatırımcıları ise yılın son ayında hangi yönde adım atacaklarını bilemez hale geldiler. Zira piyasalardaki bilinmezliklerin tavan yaptığı konjonktür içerisinde haksız da sayılmazlar.

Dilerseniz şimdi Aralık ayında altının seyrinde belirleyici rol oynayacak olan gelişmeleri inceleyelim;

2016 Aralık’ta FED Faiz Artırabilir! 


Yıl boyunca altının seyrinde belirleyici bir rol oynayan FED beklentileri, yılın son günlerinde giderek artmış durumda. Özellikle yetkililerden gelen açıklamalar ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerin, hedeflenen yüzde 2’lik enflasyon düzeyine yaklaşıldığını işaret etmesi üzereine FED’in faiz artıracağı yönündeki beklentiler giderek kuvvetlenmiş oldu. Böylelikle bu ay içerisinde gerçekleştirilecek FOMC toplantısındaki olası faiz artırımı, altının giderek gerilemesine neden olabilir.

Dolar Yeni Rekorlar Kırabilir! 


2016 Aralık’ta sarı metalin seyrini etkileyecek diğer bir gelişme ise dolar endeksinin küresel çaptaki hareketleri olacak. ABD seçimlerinin ardından Trump desteği ile hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimlerin karşı rekor üzerine rekor kıran dolar endeksi, altının dibe çekilmesine neden olmuştu. Bugünkü işlemlerde de doların yukarı yönlü hareketinin baskısı altında kalan altın, son 10 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Detaylara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Son olarak altının bu ay içerisinde aşağı yönlü bir grafik çizmesinin kuvvetle muhtemel olduğu kanısındayım. Lakin burada dikkat edilmesi gereken noktanın FED olduğunu düşünüyorum. Zira FED’in faiz artırımını önümüzdeki yıla bırakması sarı metali destekleyebilir…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder