6 Aralık 2016 Salı

Gram Altın 2016 Yılında Ne Kadar Kazandırdı?

Gram Altın 2016 Yılında Ne Kadar Kazandırdı?
















2016 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışında yaşanan birçok olaydan destek bulan gram altın, yatırımcısına ne kadar kazandırdı? Bu yazımda sizler için gram altının 2016 yılı içerisinde yatırımcısına ne kadar kazandırdığını inceledim;

Altın, 2016 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yıl içerisinde yaşanan birçok spekülatif olay, altını yukarı yönlü desteklerken özellikle yerli yatırımcının en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan gram altın, yine cüzdanları doldurmayı başardı. Hatırlanacağı üzere gram altın, 2015 yılını 99.54 lira seviyesinden tamamlamıştı.

Lakin 2016 yılında global çapta ortaya çıkan spekülatif olayların desteği ile Ekim ayına bakıldığı vakit gram altının 127.06 lira seviyesine kadar yükseldiği görülüyor. Kuşkusuz gram altının bu yükselişini destekleyen birçok etmen bulunuyor. Dilerseniz gram altınının 2016 yılı içerisinde yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli yurt içi etmeni inceleyelim.

Savaş Tehditi Güvenli Liman Alımlarını Yükseltti 


Sarı metalin yurt içerisinde yukarı yönlü seyrini destekleyen gelişmeler arasında öne çıkan en önemli hadise kuşkusuz Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgeden dolayı savaş tehditlerinin her geçen gün giderek yükseliyor olması. Özellikle Suriye cephesinde yaşanan bilinmezliklerin gölgesinde Türkiye’nin sınır dışı operasyon gerçekleştirmesi gram altının yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkmıştı.

Türkiye’nin sonu görülmeyen bir savaşa girdiği spekülasyonları doğrultusunda yatırımcılar, güvenli liman alımları gerçekleştirmeye başladılar. Döviz cephesinde dalgalı bir seyirin takip edildiği konjonktör içerisinde gram altın, yatırımcılarından bulduğu destek ile yukarı yönlü önemli grafikler çizmeyi başardı.

Yurt içinde savaş tehditinin ardından gram altının yukarı yönlü seyrini destekleyen yurt dışı etmenler arasında önümüze çıkan en önemlileri ise hepimizin yakından takip ettiği üzere ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını pas geçmesi ve İngiltere’nin Brexit oylamasına gitmesiydi.

Gram Altın 2016’da Rekor Üstüne Rekor Kırdı! 


Yaşanan tüm bu gelişmeler 2016 yılı içerisinde gram altını yukarı yönlü destekleyen faktörler olarak karşımıza çıktı. Yatırımcılarından bulduğu destek ile yıl içerisinde rekor üstüne rekor kıran gram altın, yatırımcısına yüzde 28 oranında kazanç sağladı. Yılın son günlerinde ise altının yukarı yönlü seyrini destekleyen en önemli gelişme olarak karşımıza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatırımcıları altın almaya yönelik teşvik etmesiydi. Erdoğan’ın söylemlerinin altın piyasası üzerindeki etkilerini incelemek isterseniz bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca gram altın, bugünkü işlemlerde ise yukarı yönlü seyrini sürdürdü ve 133 lira seviyesine yükseldi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder