5 Aralık 2016 Pazartesi

Altın İtalya’daki Anayasa Referandumundan Hangi Yönde Etkilendi?

Altın İtalya’daki Anayasa Referandumundan Hangi Yönde Etkilendi?
















Haftanın en önemli gündem maddesi olarak kabul edilen ve merakla beklenen İtalya’daki anayasa referandumunun ardından altın, hangi yönde etkilendi? Altın piyasasının bugünkü seyri burada;

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde küresel piyasaların en çok merak ettiği konuların başında kuşkusuz İtalya’da gerçekleştirilen anayasa referandumu bulunuyordu. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ve Akdeniz’in incisi olarak kabul edilen İtalya’daki referandum, senatonun yetkilerini belirli bir oranda sınırlamayı öngörmekteydi.

Merakla beklenen ve dün başlayan anayasa referandumumu bugün sonuçlandı. Piyasaların odak noktası olan referandumdan tıpkı, Brexit’te olduğu gibi oldukça sürpriz bir sonuç çıktı. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında İngiltere’de, AB’den çıkış için Brexit oylamasına gitmiş ve sonuç evet çıkmıştı. İtalya referandumunda da yine aynı yönde büyük bir sürprizle karşılaşıldı ve seçmenlerin yüzde 60’ı hayır dedi. İtalya referandumunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: http://ekonomivefinanshaberleri.blogspot.com.tr/2016/12/italya-anayasa-referandumu-nasil-sonuclandi-basbakan-renzi-istifa-etti-mi.html

İtalya referandumunda büyük bir sürprizle karşılaşılmasının ardından altın piyasasında da büyük hareketlilik görülmeye başladı. Referandum öncesi sıklıkla evet oyu yönünde propaganda gerçekleştiren mevcut İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin istifa haberinin ardından dolar endeksi, küresel çapta yukarı yönlü grafik çizmeye başladı. Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan altın ise haftaya ekside başlangıç gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Haftanın ilk işlem gününde spot altın yüzde 0.5 oranında değer kaybetti ve ons başına 1.171,70 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak bu gerilemenin ardından spot altın, Singapur saati ile 10.08’de ons başına 1.171,99 dolar seviyesinde bir miktar dengelendi. Kapalıçarşı’da işlem gören altın ise haftaya kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Ayrıntıları burada bulabilirsiniz.

İtalya Referandumu Değerli Metal Piyasasını Nasıl Etkiledi? 


Referandumdan çıkan sürpriz karar sonrası spot gümüş yüzde 0.4 oranında değer kaybetti. Platin yüzde 0.3, paladyum ise yüzde 1 oranında düştü.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder