6 Aralık 2016 Salı

Altın 10 Ayın En Düşüğünden Nasıl Yükseldi?

Altın 10 Ayın En Düşüğünden Nasıl Yükseldi?
















Haftanın ikinci işlem gününde altın, 10 ayın en düşük seviyesinden yükselmeyi başardı. Peki, altının bu yükselişindeki etmenler nelerdi? Cevabı burada;

2016 yılına oldukça hızlı bir başlangıç gerçekleştiren altın, yılın son çeyreğine girilmesiyule birlikte oldukça farklı bir grafik çizmeye başlamıştı. 2016’nın son çeyreğinde altının düşüşe geçmesindeki temel neden ise hepimizin malumu olduğu üzere ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl bitmeden faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin her geçen gün giderek artmasıydı.

Geçen işlem haftasında ise FED’in faiz artırımını destekleyecek yönde oldukça önemli gelişmeler yaşanmıştı. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin olumlu sinyaller vermesinin yanı sıra Donald Trump’ın da büyümeyi destekleyici söylemleri ile FED’in eli bir hayli güçlenmişti. Yaşanan bu gelişmelerin dolar endeksini küresel çapta desteklemesi üzerine altın, oldukça sert düşüşler yaşamış ve 10 ayın en dibine kadar gerilemişti. Detayları incelemek isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz.

Lakin altın bugünkü işlemlerde yönünü yukarı doğru çevirdi ve 10 ayın en düşüğünden yükselmeyi başardı. Altının bugünkü işlemlerde yükselişe geçmesindeki nedenlerden öne çıkanı; kuşkusuz dolar endeksinde görülen değer kayıplarıydı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini işaret eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yaşadığı düşüşler sonrası 3 haftanın dibine kadar geriledi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından spot altın, haftanın ikinci işlem gününde yüzde 0.7 oranında değer kazanmayı başardı. Spot altın yaşadığı değer kazanımı sonrası günün erken saatlerinde ons başına 1.178,77 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ancak bu yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 09.34’te ons başına 1.173,61 dolar seviyesinde dengelendi. Spot gümüş bugünkü işlemlerde yüzde 0.6 oranında yükselirken, platin yüzde 0.5 oranında tırmandı. Paladyum ise haftanın ikinci işlem gününde yüzde 0.4 oranında değer kazanmayı başardı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder