2 Aralık 2016 Cuma

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Öncesi Altın Yükselişte!

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Öncesi  Altın Yükselişte!
















Küresel piyasaların merakla beklediği ABD’de açıklanacak olan 2016 Kasım ayına ilişkin Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi öncesi altın yükselişe geçti. Altın piyasasının bugünkü seyrini sizler için araştırdım;

Altın piyasasında haftanın son işlem gününde kazanımlar göze çarpıyor. Hatırlanacağı üzere dünkü işlemlerde altın, yaşadığı değer kayıplarının ardından tam10 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemiş ve yatırımcılarını bir hayli tedirgin etmişti. Altının bu denli düşmesindeki nedenlerin başında ise dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımları yer almaktaydı. Altının yaşadığı değer kayıplarının detaylarına bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda oynaklıklar gözükürken altın, yönünü yukarı doğru çevirdi ve yükselişe geçmeyi başardı. Altının bugünkü işlemlerde yükselişle geçmesini sağlayan en önemli gelişme ise ABD’de açıklanacak olan Kasım ayına ilişkin Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisinin ekonomistlerin beklentilerinin altında açıklanacağına yönelik spekülasyonlardı. Bu spekülasyonların baskısı altında kalan dolar endeksinde görülen bir miktar zayıflamanın desteğiyle spot altın, haftanın son işlem gününde yüzde 0.5 oranında değer kazandı ve ons başına 1.178,04 dolar seviyesine yükseldi. Lakin bu sert yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 09.24’te ons başına 1.177,15 dolar seviyesinde dengelendi. Metal ise bu haftanın tamamında yüzde 0.5 oranında değer kaybetti ve böylelikle Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmiş oldu.

2016 Kasım Tarım Dışı İstihdam Verisi Altını Nasıl Etkiler? 


Bugün açıklanacak olan 2016 Kasım ayına ilişkin TDİ verisi, altının seyri üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Bu durumun nedeni ise TDİ verisinin beklentileri karşılaması halinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu ay gerçekleştireceği yılın son FOMC toplantısında faiz artırımına gitme ihtimalinin artacak olması. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde altının sert düşmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder