1 Aralık 2016 Perşembe

Altın 10 Ayın En Düşük Seviyesine Neden Geriledi?

Altın 10 Ayın En Düşük Seviyesine Neden Geriledi?
















Bu yazımda sizler için altının 10 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemesinin nedenlerini ele aldım. Altın piyasasında yaşanan gelişmeler ve güncel altın fiyatları burada;

2016 Kasım ayında oldukça dalgalı bir grafik çizen altında düşüş eğilimi kaldığı yerden devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Kasım ayında altın; ABD başkanlık seçimleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceğine yönelik spekülasyonlar ve dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımlarının baskısı altında kalmıştı. Yaşadığı değer kayıplarının ardından Kasım ayında altın, son 9 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. 2016 Kasım’da altının çizdiği grafiği detaylı olarak incelemek isterseniz, bu yazıma göz atmanızı öneririm.

2016 Aralık ayının ilk gününde de altın değer kaybetmeye devam ediyor. Altının bugünkü işlemlerde yaşadığı değer kayıplarının temelini hepimizin bildiği üzere yine FED beklentileri ve Donald Trump’ın söylemleri oluşturmakta. Adeta yılan hikayesine dönen FED’in faiz artıracağı beklentisi, nihayet Aralık’ta gerçekleşecek gibi… Öte yandan Trump’ın ABD ekonomisine ilişkin söylemleri, piyasaların temel odak noktası olmuş durumda. En son olarak Trump, harcamalarını muhakkak artıracağını ve ekonomik büyümede zirveyi hedeflediklerini dile getirdi.

Trump’ın söylemlerinin yanı sıra dolardaki güçlü duruşun da sürmesi, altının negatif yönde seyretmesindeki ana etmenleri oluşturuyor. Spot altın haftanın dördüncü işlem gününde yüzde 0.9 oranında değer kaybetti ve ons başına 1.162,31 dolar seviyesine kadar geriledi. Böylelikle altın, 5 Şubat tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyesine kadar gerilemiş oldu. Lakin spot altın gördüğü bu dip seviyenin ardından bir miktar toparlandı ve Singapur saati ile 10.16’da 1.166,78 dolar seviyesinde dengelendi.

Kapalıçarşı 2016 Aralık Ayına Düşüşle Başladı! 


İstanbul Kapalıçarşı’da işlem gören altın fiyatları, 2016 Aralık ayına değer kayıplarıyla başlangıç gerçekleştirdiler. Gram altın haftanın dördüncü işlem gününde 130.20 lira seviyesine kadar gerilerken, Çeyrek altının 214 lira seviyesinde seyrediyor. Cumhuriyet altını ise bugünkü işlemlerde 871 lira seviyesine geriledi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder