28 Kasım 2016 Pazartesi

Şükran Günü Desteği ile Altın Yükselişe Geçti

Şükran Günü Desteği ile Altın Yükselişe Geçti
















Altın, 2016 Şükran Günü etkinliklerine bağlı olarak dolar endeksinin zayıflamasından destek buldu ve haftaya kazanımlarla başlangıç gerçekleştirdi. Altın piyasasında yaşanan tüm gelişmeler ve detaylar yazımın devamında;

Güvenli liman yatırımcıları, yeni işlem haftasına sevinçle başladılar. Zira altın, yaşadığı düşüşlerin ardından bugünkü işlemlerde bir miktar toparlanmayı başardı. Hatırlanacağı üzere altın, geçen haftaki işlemlerde oldukça sert düşüşler yaşamış ve son 9 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. Altının bu denli değer kaybetmesindeki temel neden ise dolar endeksinin küresel çapta yaşadığı değer kazanımlarıydı. Detayların yer aldığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Donald Trump’ın ABD ekonomisine yönelik teşvik ve vergi kanunlarını düzenleyeceğini açıklaması dolar cephesinde olumlu olarak algılanmıştı. Fakat Trump’dan gelen bu stratejik hamle, altın piyasasını negatif yönde etkilemişti. Lakin altın, yeni işlem haftasına yükselişle başlangıç gerçekleştirdi. Altının bugünkü işlemlerde yükselişe geçmesindeki temel neden ise Şükran Günü oldu.

Şükran Günü etkinlikleri kapsamında dolara yönelik rağbetin azalması, güvenli liman alımlarının tetiklenmesini sağladı. Böylelikle altın yükselişe geçerken, dolar endeksi tarihi zirvelerinden bir miktar gerilemiş oldu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından spot altın bugünkü işlemlerde ons başına 1.194,79 dolar seviyesine yükseldi. Ancak bu yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 09.27’de ons başına 1.192,63 dolar seviyesinde dengelendi.

Altın 2016 Kasım’da Nasıl Bir Grafik Çizdi? 


Bu yıl oldukça önemli kazanımlar gerçekleştirmeyi başaran altın, Kasım ayında adeta dibi gördü. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artıracağı beklentisi, Trump’ın başkan seçilmesi ve dolar endeksindeki yükselişlerin baskısı ile altın bu ay yüzde 6.6 oranında değer kaybetti. Altının 2016 Kasım’da çizdiği grafiğe dair tüm detayları bu yazımda bulabilirsiniz. Ayrıca altın bu ayki performansı ile bir yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
Devamını Oku »

2016 Kasım’da Altın Yükseldi mi?

2016 Kasım’da Altın Yükseldi mi?
















Ülkemizde yatırımcıların özellikle büyük rağbet gösterdiği altın, Kasım ayında oldukça dalgalı bir grafik çizdi. Bu yazımda yatırımcılar için altının Kasım ayındaki performansından öne çıkan noktaları derledim. Ayrıntılar yazımın devamında;

2016 yılında oldukça başarılı bir performans gösteren altın, yılın son çeyreğinde yatırımcılarını bir hayli tedirgin ediyor. Özellikle yılın başında ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştirdiği FOMC toplantılarının tamamında faiz artırımını pas geçmesi ve Haziran ayında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış için Brexit oylamasına gitmesi, güvenli liman alımlarını artırmıştı.

Küresel piyasalardaki endişe ortamından destek bulan sarı metal, oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarmış ve tarihinin en önemli yukarı yönlü grafiklerinden birini çizmişti. Lakin yılın son çeyreğine doğru altın piyasasında yılın başındaki seyirden tamamen zıt bir görüntü çiziyor. Özellikle 2016 Kasım, altın piyasası için oldukça zor bir dönem oldu. Kasım ayında altının seyrinde öne çıkan etmenler ise şöyleydi;

FED’in Faiz Artıracağı Beklentisi Altını Nasıl Etkiliyor? 


FED’in Faiz Artıracağı Beklentisi Altını Nasıl Etkiliyor?
Yazımın başında da belirttiğim üzere altının, yılın son çeyreğine kadar çizdiği yukarı yönlü seyri destekleyen en önemli unsur; ABD Merkez Bankası’nın (FED) yılın başından bu yana faizleri yüzde 0.25 ile 0.50 aralığında sabit tutmasıydı. Hatırlanacağı üzere FED, en son faiz artırımını 2015 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Böylelikle FED, tam dokuz yılın ardından faiz artırım kararı almış ve piyasaları bir hayli şaşırtmıştı.

Ancak FED’in bu yıl faizleri sabit tutması sarı metale yaradı. Yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altın, FED desteğiyle önemli kazanımlar elde etmeyi başarmıştı. Lakin yılın sonlarına doğru FED’in faiz artıracağına yönelik beklentilerin artması, altının düşüşe geçmesine neden oldu. Özellikle FED Başkanı Janet Yellen’in yaptığı açıklamalarda, faiz artırımı için Aralık ayını işaret etmesi ile piyasalardaki algı kuvvetlendi ve altın bu durumundan negatif yönde etkilendi. FED beklentilerine bağlı olarak spot altın, beş ayın en düşük seviyesine yani ons başına 1.213,70 dolar seviyesine gerilemişti.

Donald Trump Altını Yükseltti mi? 


Donald Trump Altını Yükseltti mi?
Altının seyrini etkileyen diğer bir faktör ise ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimleriydi. Kıyasıya geçen seçim yarışında neredeyse tüm anketlerde önde olan; Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton seçimi, Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’a sürpriz bir şekilde kaybetti. Böylelikle ABD’de uzun bir aranın ardından Cumhuriyetçiler, yeniden Beyaz Saray’ın yönetimini ele geçirdiler.

Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin 400 kişisi arasında gösterilen Trump’ın zaferinin ardından altın, olumsuz yönde etkilendi ve aşağı yönlü seyrini sürdürdü. Bu noktada altının düşüşe geçmesindeki temel faktörlerden biri Trump’ın söylemleriydi. ABD ekonomisindeki büyümeye ivme kazandırmak adına dış sermayeyi yeniden ülke içine toplayacağını belirten Trump, döviz desteğine yönelik söylemleri ile altının dibe çekilmesine neden olmuştu. ABD seçimlerinin ardından spot altın haftayı ons başına 1.262,89 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Dolardaki Yükseliş Altını Dibe Çekti! 


Dolardaki Yükseliş Altını Dibe Çekti!
2016 Kasım’da altının aşağı yönlü bir grafik çizmesindeki en son neden ise dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımlarıydı. FED beklentileri ve Trump’ın söylemlerinden destek bulan dolar endeksi, küresel çapta önemli kazanımlar elde etmeyi başarmış ve sarı metalin dibe çekilmesine neden olmuştu. Doların küresel çaptaki rallisinde FED’in ikinci ismi Stanley Fischer’in söylemleri de oldukça etkili olmuştu.

Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan altın, hatırlanacağı üzere Cuma günkü işlemlerde son 9 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. Ayrıntıların yer aldığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Dolar endeksinin baskısı ile spot altın yaşadığı değer kazanımlarının ardından, ons başına 1.171,18 dolar seviyesine gerilemişti.
Devamını Oku »

27 Kasım 2016 Pazar

George Soros Altın Yatırımında Neden Kaybetti?

George Soros Altın Yatırımında Neden Kaybetti?
















Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği ünlü yatırımcı George Soros, geçen ay aldığı madencilik şirketi hisse senetlerinden büyük kayıp yaşadı. Peki, Soros altın yatırımında neden kaybetti? Cevabı yazımın devamında;

Altın fiyatlarında görülen sert düşüşler, kuşkusuz madencilik şirketlerinin hisse senetlerinin de dibe çekilmesine neden oluyor. Ekonomiyi yakından takip edenlerin hatırlayacağı üzere dünyaca ünlü yatırımcı George Soros, geçen ay aldığı sürpriz kararla madencilik şirketindeki hisse senetlerini artırma yoluna gitmişti. Wall Street’in deneyimli para avcılarından olan Soros, yaptığı bu hamle ile tüm dikkatleri üzerine toplamıştı.

Lakin Kasım ayının son günlerini yaşadığımız süreç içerisinde, madencilik şirketlerinin hisse senetlerinin performansı oldukça kötü. Altın piyasasında görülen sert dalgalanmaların etkisi ile madencilik şirketlerinin hisse senetleri dibe çekilmiş durumda. Hafta içerisinde Trump yönetiminin ekonomi politikalarının şekillenmesinin etkisi ile dolar endeksi, önemli kazanımlar elde etmeyi başardı. Dolar endeksinin yukarı yönlü seyrinin baskısı altında kalan altın ise haftayı ekside tamamlamak zorunda kalmıştı. Hatırlanacağı üzere Cuma günkü işlemlerde spot altın yüzde 0.9 oranında değer kaybı yaşamış ve ons başına 1.171,18 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen altın piyasasında yaşanan gelişmeleri detaylı olarak bu yazımda bulabilirsiniz.

Altın fiyatlarının dibe çekilmesinin ardından Soros, belki de hayatının en büyük kayıplarından birini yaşadı. Yaklaşık bir ay önce Madencilik şirketi hisse senetlerinin yeteri kadar dibe çekildiğini ve artık alım fırsatının geldiğini belirten Soros, giderek gerileyen hisse kağıtları ile hüsrana boğuldu…

Madencilik Şirketlerinin Hisse Fiyatları Nasıl? 


Avustralya’nın en büyük altın üreticisi konumunda bulunan Newcrest Mining Ltd. Sydney’deki işlemlerde tamı tamında yüzde 2.1 oranında geriledi. Böylelikle şirket,n hisse senetleri, haftanın toplamında yüzde 5.9 oranında değer kaybetmiş oldu. Evolution Mining Ltd. hisse senetleri ise yüzde 3.1 oranında düştü ve haftanın tamamında yüzde 5.1 oranında dibe çekilmiş oldu.
Devamını Oku »

Dolar Baskısı ile Altın 9 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi!

Dolar Baskısı ile Altın 9 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi!
Dolar endeksinin yukarı yönlü seyrini sürdürmesinin baskısı altında kalan altın, dokuz ayın en düşük seviyesine kadar geriledi ve haftayı ekside tamamladı. Altın piyasasında yaşanan gelişmeler detaylarıyla burada;

Altın piyasasında yılın sonuna doğru oldukça dalgalı bir seyir gözlemleniyor. Yıl içerisinde küresel piyasalarda yaşanan bilinmezlikler ve endişe ortamından güç bulan altın, önemli kazanımlar elde etmiş ve yatırımcılarının yüzünü güldürmeyi başarmıştı. Ancak son günlerde altının seyriyle ilgili aynı ifadeleri kullanmak oldukça güç. Özellikle ABD başkanlık seçimlerinde sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından, altın yönünü aşağı doğru çevirmiş ve oldukça sert düşüşler yaşamaya başlamıştı.

ABD seçimlerinin ardından bir türlü beklenen toparlanmayı gösteremeyen altın, her geçen gün daha da dibe çekiliyor. Seçimlerin ardından altının dibe çekilmesindeki bağlantılı neden ise dolar endeksinin küresel çapta yaşadığı değer kazanımları. Trump’ın ABD ekonomisindeki büyümeye ciddi bir ivme kazandıracağı beklentilerine bağlı olarak dolar endeksi, küresel çapta önemli bir ralli gerçekleştiriyor.

Doların yukarı yönlü seyrinin baskısı altında kalan spot altın ise haftanın son işlem gününde yüzde 0.9 oranında değer kaybetti. Yaşadığı değer kaybı sonrası spot altın, ons başına 1.171,18 dolar seviyesine kadar geriledi. Böylelikle spot altın, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

Çeyrek Altının Seyri Hangi Yönde? 


Kapalıçarşı’da işlem gören işlem gören gram altının satış fiyatı 131.50 liraya, Cumhuriyet altının satış fiyatı ise 880 liraya yükseldi. Haftanın son işlem gününde çeyrek altın da değer kazandı ve 215 liraya tırmandı.
Devamını Oku »