28 Kasım 2016 Pazartesi

2016 Kasım’da Altın Yükseldi mi?

2016 Kasım’da Altın Yükseldi mi?
















Ülkemizde yatırımcıların özellikle büyük rağbet gösterdiği altın, Kasım ayında oldukça dalgalı bir grafik çizdi. Bu yazımda yatırımcılar için altının Kasım ayındaki performansından öne çıkan noktaları derledim. Ayrıntılar yazımın devamında;

2016 yılında oldukça başarılı bir performans gösteren altın, yılın son çeyreğinde yatırımcılarını bir hayli tedirgin ediyor. Özellikle yılın başında ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştirdiği FOMC toplantılarının tamamında faiz artırımını pas geçmesi ve Haziran ayında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış için Brexit oylamasına gitmesi, güvenli liman alımlarını artırmıştı.

Küresel piyasalardaki endişe ortamından destek bulan sarı metal, oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarmış ve tarihinin en önemli yukarı yönlü grafiklerinden birini çizmişti. Lakin yılın son çeyreğine doğru altın piyasasında yılın başındaki seyirden tamamen zıt bir görüntü çiziyor. Özellikle 2016 Kasım, altın piyasası için oldukça zor bir dönem oldu. Kasım ayında altının seyrinde öne çıkan etmenler ise şöyleydi;

FED’in Faiz Artıracağı Beklentisi Altını Nasıl Etkiliyor? 


FED’in Faiz Artıracağı Beklentisi Altını Nasıl Etkiliyor?
Yazımın başında da belirttiğim üzere altının, yılın son çeyreğine kadar çizdiği yukarı yönlü seyri destekleyen en önemli unsur; ABD Merkez Bankası’nın (FED) yılın başından bu yana faizleri yüzde 0.25 ile 0.50 aralığında sabit tutmasıydı. Hatırlanacağı üzere FED, en son faiz artırımını 2015 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Böylelikle FED, tam dokuz yılın ardından faiz artırım kararı almış ve piyasaları bir hayli şaşırtmıştı.

Ancak FED’in bu yıl faizleri sabit tutması sarı metale yaradı. Yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altın, FED desteğiyle önemli kazanımlar elde etmeyi başarmıştı. Lakin yılın sonlarına doğru FED’in faiz artıracağına yönelik beklentilerin artması, altının düşüşe geçmesine neden oldu. Özellikle FED Başkanı Janet Yellen’in yaptığı açıklamalarda, faiz artırımı için Aralık ayını işaret etmesi ile piyasalardaki algı kuvvetlendi ve altın bu durumundan negatif yönde etkilendi. FED beklentilerine bağlı olarak spot altın, beş ayın en düşük seviyesine yani ons başına 1.213,70 dolar seviyesine gerilemişti.

Donald Trump Altını Yükseltti mi? 


Donald Trump Altını Yükseltti mi?
Altının seyrini etkileyen diğer bir faktör ise ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimleriydi. Kıyasıya geçen seçim yarışında neredeyse tüm anketlerde önde olan; Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton seçimi, Cumhuriyetçi Parti Adayı Donald Trump’a sürpriz bir şekilde kaybetti. Böylelikle ABD’de uzun bir aranın ardından Cumhuriyetçiler, yeniden Beyaz Saray’ın yönetimini ele geçirdiler.

Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin 400 kişisi arasında gösterilen Trump’ın zaferinin ardından altın, olumsuz yönde etkilendi ve aşağı yönlü seyrini sürdürdü. Bu noktada altının düşüşe geçmesindeki temel faktörlerden biri Trump’ın söylemleriydi. ABD ekonomisindeki büyümeye ivme kazandırmak adına dış sermayeyi yeniden ülke içine toplayacağını belirten Trump, döviz desteğine yönelik söylemleri ile altının dibe çekilmesine neden olmuştu. ABD seçimlerinin ardından spot altın haftayı ons başına 1.262,89 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Dolardaki Yükseliş Altını Dibe Çekti! 


Dolardaki Yükseliş Altını Dibe Çekti!
2016 Kasım’da altının aşağı yönlü bir grafik çizmesindeki en son neden ise dolar endeksinin küresel çaptaki değer kazanımlarıydı. FED beklentileri ve Trump’ın söylemlerinden destek bulan dolar endeksi, küresel çapta önemli kazanımlar elde etmeyi başarmış ve sarı metalin dibe çekilmesine neden olmuştu. Doların küresel çaptaki rallisinde FED’in ikinci ismi Stanley Fischer’in söylemleri de oldukça etkili olmuştu.

Dolardaki yükselişin baskısı altında kalan altın, hatırlanacağı üzere Cuma günkü işlemlerde son 9 ayın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. Ayrıntıların yer aldığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Dolar endeksinin baskısı ile spot altın yaşadığı değer kazanımlarının ardından, ons başına 1.171,18 dolar seviyesine gerilemişti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder